Een gemiddeld huis verliest 20% tot 40% warmte via de muren. Daarmee is de muur, na het dak, de grootste factor in het bepalen van de energiezuinigheid van uw huis. Spouwmuurisolatie is daarvoor een eenvoudige isolatiemaatregel zonder noemenswaardige overlast, echter met maar een relatief geringe isolatiewaarde. De on-geïsoleerde spouw is namelijk veelal niet breder dan 5 á 6cm.
Extra isolatie is mogelijk aan de binnen- of buitenzijde van de gevel; binnengevel- of buitengevelisolatie. Het plaatsen van isolatiemateriaal aan de buitenkant heeft daarbij de voorkeur. Daarmee voorkomt u koudebruggen, bijvoorbeeld bij aansluitingen van de vloer en muur. Buitengevelisolatie is echter niet altijd mogelijk of gewenst. In dat geval is isoleren vanaf de binnenkant een interessant alternatief. Het is een stuk goedkoper dan isoleren vanaf de buitenkant en in de meeste gevallen vergunningsvrij.
Gevelisolatie verhoogt het comfort in huis. Geïsoleerde muren voelen aan de binnenkant warmer aan en er zal geen koudeval meer optreden. Daarnaast bespaar je met muurisolatie ook flink op de stookkosten en dus op de energierekening. Ook is het goed voor het milieu, omdat de CO2-uitstoot bij het stoken van gas wordt verminderd.
Binnengevelisolatie materialen
Voor de isolatie van de gevel aan de binnenzijde heeft DUBOTHERM twee opties beschikbaar: PIRalu platen verlijmd op de gevel met daarop een gipsplaat afwerking of een voorzetwand gevuld met Supafil en afgewerkt met een gipsplaat.
Isoleren van de binnenzijde van de gevel
Isolatie aanbrengen op de binnenmuur is een arbeidsintensieve klus. Vergeleken met andere isolatiemaatregelen zoals vloer- of spouwmuurisolatie is het isoleren van de binnenmuur duurder. Daartegenover staat echter een forse besparing van 15 – 35% op het gasverbruik per jaar. Als u bijvoorbeeld wilt verwarmen met een warmtepomp, zal (naast spouwmuurisolatie) veelal extra isolatie nodig zijn en is binnengevelisolatie de meest toegepaste maatregel.
DUBOTHERM maakt altijd een bouwfysische berekening voor binnengevelisolatie en heeft de kennis in huis voor een vakkundig advies met betrekking tot de opbouw van de diverse oplossingen. Veelal moet aan de binnenzijde een dampremmende membraam aangebracht worden ter voorkoming van het risico op vochtproblemen in de constructie.
Uw woning isoleren?
Verduurzaam uw woning met Dubotherm!
Voor- en nadelen binnengevelisolatie
Het belangrijkste voordeel van gevelisolatie vanaf de binnenzijde is de mogelijkheid om net zoveel isolatie aan te brengen als u wenst. Daarmee is het mogelijk om te voldoen aan de huidige eisen voor gevelisolatie. De grootste nadelen zijn dat de leefbare binnenruimte kleiner wordt en dat koudebruggen mogelijk lastiger verholpen kunnen worden. Voorbeelden van koudebruggen zijn aansluitingen van balkons, vloeren en plafond. Daartegenover staat dat deze oplossing aanzienlijk goedkoper is dan de buitenmuur isoleren. Een ander voordeel is dat je in de meeste gevallen geen vergunning nodig hebt.
Voordelen
- Aanzienlijk besparen op de energierekening.
- Goede stap op weg naar een energie neutrale of aardgasvrije woning.
- Goedkoper dan buitengevelisolatie
- Geen vergunning nodig (uitgezonderd monumenten).
- Betere isolatiewaardes mogelijk vergeleken met spouwmuurisolatie.
- Ook mogelijk voor woningen zonder spouw.
- Extra geluidwering bij voorzetwand.
Nadelen
- Verlies aan binnenruimte
- Mogelijke verplaatsing van radiatoren
- Duurder dan spouwmuurisolatie.
- De ruimte waarin gewerkt wordt moet leeg zijn.
- Koudebruggen, bij vloeren en daken, blijven bestaan.
DUBOTHERM, binnengevelisolatie specialist
DUBOTHERM past voor de binnengevelisolatie veelal een PIRalu plaat toe. Hiermee kan bij geringe dikte toch een gunstige isolatiewaarde gehaald worden.
DUBOTHERM is door Insula Certificatie gecertificeerd voor het thermisch na-isoleren van de spouwmuur. Op de over ons pagina kunt u het certificaat van DUBOTHERM bekijken.