skip to Main Content

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de populairste isolatiemaatregelen onder huiseigenaren in Nederland. Spouwmuurisolatie is de ideale manier om voor betrekkelijk weinig geld uw complete woning energiezuiniger te maken. Omdat er slechts kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord hoeven te worden voor het isolatiemateriaal, kunnen de kosten betrekkelijk laag worden gehouden, terwijl u daarna toch optimaal isolatievoordeel heeft. Als vuistregel geldt dat spouwmuurisolatie € 15 per vierkante meter buitenmuur kost.

Spouwmuurisolatie materialen

Voor de isolatie van spouwmuren maakt DUBOTHERM onder anderen gebruik van Supafil isolatie. Wilt u meer weten over de voordelen van dit materiaal? Klik dan op de button hieronder.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. De helft van de spouwmuren in Nederland is nog niet geïsoleerd.

Voor het isoleren van de spouw worden gaten in de voegen van de gevel geboord. De gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds in het kruispunt van een horizontale en verticale voeg. Via die gaten wordt isolatiemateriaal in de spouw aangebracht. Uiteraard worden de gaten daarna weer netjes dichtgestopt met specie van dezelfde kleur. Als het klaar is zie je er niets meer van. Onderhoud is niet nodig.

Heb ik een spouwmuur?

Weet u niet zeker of uw huis een spouwmuur heeft, en of die geïsoleerd is? U kunt uzelf een aantal vragen stellen om hierachter te komen:

  • Is uw huis gebouwd tussen 1920 en 1976? Zo niet, dan is er waarschijnlijk geen sprake van spouwmuren. Oudere huizen hadden namelijk nog geen spouw, terwijl alle huizen gebouwd vanaf 1976 juist standaard spourmuurisolatie hebben.
  • Is de dikte van uw muren meer dan 24 centimeter? Zo niet, dan zijn de muren sowieso te dun voor een spouw. Zo wel, dan kán uw huis een spouw hebben.
  • Heeft het metselwerk afwisselend een laag stenen in de lengte en een laag stenen in de breedte? Dan is er sprake van een massieve gevel zonder spouw.

Nog geen zekerheid? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Is mijn spouw geschikt?

De spouw moet voldoende breed en schoon zijn: minimaal 4cm breed en zonder puin en cementresten (speciebaarden). Op plekken met puin kan geen isolatiemateriaal gaan zitten. Als je de muur dan toch vult met isolatiemateriaal kunnen er koudebruggen ontstaan: plekken in de gevel zonder isolatiemateriaal, die koud worden omdat daar warmte ontsnapt. Daarop kan vocht neerslaan en dat kan weer voor vochtproblemen zorgen. Maar bij de meeste woningen kan een vervuilde spouwmuur goed schoongemaakt worden. Kan de spouw niet schoongemaakt worden? Dan kun je beter voor een andere gevelisolatie kiezen. Zie daarvoor Aanvullende gevelisolatie.

Natuurvriendelijk isoleren

Sinds de uitspraak van de Raad van State op 2 augustus 2023 is natuurvriendelijk isoleren in Nederland verplicht, volgens de Wet natuurbescherming. Dit betekent dat woningeigenaren en isolatiebedrijven een zorgplicht hebben voor beschermde diersoorten, zoals vleermuizen. DUBOTHERM is een gecertificeerd natuurvriendelijk isolatiebedrijf en werkt volgens de natuurkalender voor vleermuizen. Klik hier om meer te leren over natuurvriendelijk isoleren.

Uw woning isoleren?

Verduurzaam uw woning met Dubotherm!

Is mijn gevel geschikt?

Om te voorkomen dat er regenwater in de geïsoleerde spouw belandt, moeten het voegwerk, de waterkering rond kozijnen, het dak en de goten in orde zijn. Want regenwater in de spouw kan niet weg en zorgt voor problemen, zoals vochtoverlast in huis. Om dezelfde reden moet de gevel in goede staat zijn, en moet waterdamp uit de spouwmuur goed kunnen ontsnappen via de buitenste muur. Dampremmende stenen, dampremmende verf, of glazuur op de buitenmuur kunnen een probleem zijn.

Bij twijfel kunt u natuurlijk vrijblijvend contact opnemen, waarna wij zullen kijken welke manier van isoleren het beste geschikt is voor uw woning.

Ventilatie kruipruimte

In veel woningen ventileert de kruipruimte via de spouwmuur. Na spouwmuurisolatie (maar ook na isolatie vanaf de buitenzijde) kan dat niet meer. In dat geval moeten er nieuwe ventilatiekanalen gemaakt worden voor de kruipruimte.

Ventilatie moet hoe dan ook in stand blijven, anders kunnen schadelijke stoffen ophopen in de kruipruimte (zoals vocht en radongas), die vervolgens naar de woning lekken.

spouwmuurisolatie-stappen

De vier stappen van spouwmuurisolatie

Aanvullende gevelisolatie

Het kan natuurlijk zijn dat u graag uw huis beter zou willen isoleren, maar dat spouwmuurisolatie niet mogelijk is omdat uw gevel hiervoor niet geschikt is of dat u aanvullend op de spouwisolatie extra gevelisolatie wenst voor een hogere isolatiewaarde. Naast spouwmuurisolatie zijn er twee andere manieren van gevelisolatie, namelijk binnenisolatie en buitenisolatie.

  • Binnengevelisolatie: bij binnengevelisolatie wordt aan de binnenkant van de muur een voorzetwand gemaakt, vervolgens komt isolatiemateriaal tussen deze wand en de muur en wordt het met gipsplaten afgewerkt. Meer weten over binnengevelisolatie? Neem contact op
  • Buitengevelisolatie is een vorm van isolatie waarbij isolatiemateriaal op de buitenkant van de muren wordt aangebracht en daarna afgewerkt met gevelbekleding. Deze manier van gevelisolatie is kostbaarder dan spouwmuurisolatie maar levert wel veel rendement op. Houd er bij buitengevelisolatie rekening mee dat u een vergunning van de gemeente nodig kunt hebben, omdat de buitenkant van uw woning aangepast wordt.

DUBOTHERM, spouwmuurisolatie specialist

DUBOTHERM heeft voor de spouwmuurisolatie bewust gekozen voor toepassing van Supafil. Dit materiaal is bewezen duurzaam, biedt veel voordelen en heeft een zeer gunstige prijs-kwaliteit verhouding.

DUBOTHERM is door Insula Certificatie gecertificeerd voor het thermisch na-isoleren van de spouwmuur. Op de over ons pagina kunt u het certificaat van DUBOTHERM bekijken.

Insula_Keurmerk

Vraag een gratis adviesgesprek aan

    Dubotherm voert spouwmuurisolatie werkzaamheden uit in o.a. Aalten, Varsseveld, Arnhem, Doetinchem, Dieren, Zevenaar, Duiven, Zutphen en Winterswijk.

    Back To Top