subsidie & financiering

subsidie

Huiseigenaren die zelf in hun huis wonen, kunnen subsidie en financiering van het Rijk krijgen voor energiebesparen. Ze moeten dan minstens twee verschillende soorten isolatie van voldoende omvang toepassen: isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur of hoogrendementsglas aanbrengen.

De subsidie is ongeveer 20 procent van de isolatiekosten, bij een kwalitatief en prijstechnisch goed bedrijf. Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.

Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens twee verschillende soorten isolatie, kan daarnaast ook subsidie krijgen voor aanvullende maatregelen. Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten ter financiering van energiebesparende maatregelen. De nieuwe subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk.

Voor verhuurders van woningen zijn er al andere subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen.

Voor meer informatie:

Subsidies & regelingen RVO
Energiesubsidiewijzer
Subsidieregeling energiebesparing eigen huis
financiering

Energie besparen is een kwestie van doen. Energiebesparende maatregelen besparen je geld. Maar eerst moet je investeren. Welke subsidie en extra mogelijkheden voor financiering zijn er?

Huiseigenaren kunnen relatief voordelig investeren in energiebesparing, omdat de rente van een lening die gebruikt wordt voor verbetering van de woning, aftrekbaar is van de belasting. Een groene hypotheek is speciaal gericht op woningverbetering die leidt tot energiebesparing. Daarnaast kun je vaak meer lenen als je een zuinig huis koopt of energiebesparende maatregelen treft.

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren.

Afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt, kan die besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken.

Er is een Energiebespaarlenening voor particulieren en voor VvE’s. Belangrijkste kenmerken zijn:

  • Boetevrij aflossen
  • Tot maximaal € 25.000 lenen (bij VvE per appartementsrecht tot totaal € 5.000.000,-)
  • Rente 2,6% (looptijd 10 jaar)

Voor meer informatie:

Energiebespaarlening
dubotherm energie besparen
Tijdelijke verhoging subsidiebedragen SEEH
doe-de-subsidiecheck-seeh-oktober-2019

Huiseigenaren worden gestimuleerd om ondanks dat het een onzekere tijd is, de beslissing om hun huis te verduurzamen niet uit te stellen. Daarom wordt de regeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH-regeling) die gericht is op isolatie verruimd. In plaats van 20% van de kosten wordt van 1 juni tot en met 31 december 2020 30% van de kosten vergoed.

De nieuwe subsidiebedragen per maatregel moeten nog worden gepubliceerd in de Staatscourant. Daarna vindt u de aangepaste bedragen op de SEEH-pagina’s van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en op de digitale formulieren. Tot die tijd kunt u gebruik blijven maken van de huidige uitvoerdersformulieren. Mocht u in aanmerking komen voor het nieuwe subsidiebedrag dan wordt dit automatisch vanuit RVO toegekend. U vindt de voorlopige subsidiebedragen in de tabel op deze pagina. Wij verwachten dat begin juli 2020 deze voorlopige bedragen definitief zullen worden.

Tijdelijke verhoging subsidiebedragen SEEH

Voorlopige verhogingen subsidiebedragen SEEH