subsidies & financiering

subsidies

Huiseigenaren die zelf in hun huis wonen, kunnen subsidie van het Rijk krijgen voor energiebesparen. Ze moeten dan minstens twee verschillende soorten isolatie van voldoende omvang toepassen: isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur of hoogrendementsglas aanbrengen.

De subsidie is ongeveer 20 procent van de isolatiekosten, bij een kwalitatief en prijstechnisch goed bedrijf. Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.

Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens twee verschillende soorten isolatie, kan daarnaast ook subsidie krijgen voor aanvullende maatregelen. Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De nieuwe subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk.

Voor verhuurders van woningen zijn er al andere subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen.

Voor meer informatie:

Subsidies & regelingen RVO
Energiesubsidiewijzer
Subsidieregeling energiebesparing eigen huis
financiering

Energie besparen is een kwestie van doen. Energiebesparende maatregelen besparen je geld. Maar eerst moet je investeren. Welke subsidies en extra mogelijkheden voor financiering zijn er?

Huiseigenaren kunnen relatief voordelig investeren in energiebesparing, omdat de rente van een lening die gebruikt wordt voor verbetering van de woning, aftrekbaar is van de belasting. Een groene hypotheek is speciaal gericht op woningverbetering die leidt tot energiebesparing. Daarnaast kun je vaak meer lenen als je een zuinig huis koopt of energiebesparende maatregelen treft.

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren.

Afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt, kan die besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken.

Er is een Energiebespaarlenening voor particulieren en voor VvE’s. Belangrijkste kenmerken zijn:

  • Boetevrij aflossen
  • Tot maximaal € 25.000 lenen (bij VvE per appartementsrecht tot totaal € 5.000.000,-)
  • Rente 2,6% (looptijd 10 jaar)

Voor meer informatie:

Energiebespaarlening
dubotherm energie besparen