skip to Main Content

Energie besparen

Besparen op energiekosten

Naast de huur of hypotheek (rente en aflossing) zijn de energiekosten de hoogste maandelijkse lasten die verbonden zijn aan huisvesting. Indien daarop bezuinigd kan worden, heeft dat groot effect op de maandelijkse lasten die een bewoner kwijt is. Een woning met lage energielasten heeft bovendien veelal ook meer waarde.
Door een up-to-date Energielabel heeft een nieuwe bewoner zekerheid betreffende de maandelijkse Energielasten en kan het zelfs een overweging zijn om een huis wel of niet te kopen. Energie besparen in huis is tevens goed voor het milieu en verhoogd het wooncomfort.. Het begint bij een goed geïsoleerd huis met een zuinige installatie voor verwarming en warm water.

Warmtefonds

Het Nationaal Warmtefonds biedt met diensten als de Energiebespaarlening en Energiezuinig Pakket / Nul op de Meter-woning lening verantwoorde en betaalbare financiering voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het Warmtefonds staat klaar voor eigenaar-bewoners, Verenigingen van Eigenaars en scholen. Als initiatief van de Rijksoverheid helpt het Warmtefonds hen sinds 2013 om de energietransitie te versnellen.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben mogelijk in aanmerking voor deze lening.

Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter-woning lening

Met een Zeer Energiezuinig Pakket of een Nul op de Meter lening kies je voor een uitgebreid pakket aan maatregelen. Daarvoor kun je meer lenen dan bij een standaard Energiebespaarlening. Maar er gelden ook strengere eisen. Met een “Zeer Energiezuinig Pakket” isoleer je de buitenkant van je woning. Het gaat hier om een optimale isolatie van je dak, gevel, vloer, hoogrendementsbeglazing en kozijnen en deuren. Het grote verschil met ‘Nul-op-de-Meter-‘ in dit pakket is dat je geen apparatuur zoals zonnepanelen of een warmtepomp kunt financieren. Het gaat hier alleen om isolatie van de buitenkant van je woning.

Met een Nul op de Meter-lening kun je naast isolerende maatregelen voor dak, gevel en vloer, ook apparaten zoals zonnepanelen en een warmtepomp financieren. De woning moet tenslotte aardgasvrij gemaakt worden. Een Nul op de Meter-woning wekt evenveel energie op als de hoeveelheid energie die je nodig hebt. Het saldo van je energieverbruik komt daardoor uit op nul.

Eisen maatregelen

Naast de isolatiemaatregelen moet het pakket voldoen aan:

  • Een systeem voor CO₂ -gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning;
  • Een kierdichtheid die door een luchtdichtheidstest (Qv_10) kar [l/sm²] ten hoogste 0,4 bedraagt.
  • De energieprestatie moet door een deskundige worden gegarandeerd.
  • Houd bij de losse maatregelen rekening met de volgende eisen:
  • Dakisolatie: een minimale Rc-waarde van 6,5 m²K/W
  • Gevelisolatie: een minimale Rc-waarde van 5,0m²K/W
  • Vloerisolatie: een minimale Rc-waarde van 4,0m²K/W
  • Hoogrendementsbeglazing: een maximale Ug-waarde van 0,7m²K/W
  • Kozijnen: een maximale Uf-waarde van 1,5 m²K/W
  • Deuren in de gevel: een maximale Ud-waarde van 1,0 m²K/W

Energielabel

Het Energielabel voor woningen is een complete rapportage waarin alle eigenschappen van de woning staan, de min-punten en de plus-punten met uiteindelijk een uitslag en aanbevelingen om het Energielabel te verbeteren en zo energie besparen. Standaard staat er informatie over de isolatie van het dak, gevel, muren, ramen en vloeren.

Om een A-label te behalen is het noodzakelijk om te investering in woningisolatie. Warmtebehoud is essentieel bij de beoordeling van de labels. Woningen die gebouwd zijn voor 1975 zijn grotendeels niet geïsoleerd en daar valt heel veel winst te halen. Woningen vanaf 1983 zijn vaak wel grotendeels geïsoleerd op vloerisolatie en kruipruimte-isolatie na. Het niet hebben spouwmuurisolatie heeft overigens een negatief effect op het Energielabel. Het effect van dakisolatie is groot op de energiezuinigheid van een woning en zal dan ook zwaar wegen bij de bepaling van het Energielabel. U kunt zomaar van Energielabel D naar C of B gaan.

Energie besparen klimaatklappers

Klimaatklappers

Energie_label-Energie besparen

Energielabel

Uw woning isoleren?

Verduurzaam uw woning met Dubotherm!

Subsidies en financiering

Energiebesparende verbeteringen aan je eigen huis kun je financieren met eigen geld, een hypotheek of een lening. Maak gebruik van subsidies en acties, of onderzoek de mogelijkheden om eigen geld, of een lening te gebruiken voor energiebesparende maatregelen in huis.

DUBOTHERM, isolatie specialist

DUBOTHERM is door Insula Certificatie gecertificeerd voor het thermisch na-isoleren van diverse elementen in uw woning. Op de over ons pagina kunt u alle certificaten van DUBOTHERM bekijken.

Insula_Keurmerk

Vraag een gratis adviesgesprek aan

    Back To Top