dakisolatie

dubotherm adviesgesprekdubotherm adviesgesprek blauw

Een on-geïsoleerd dak is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je dan ook jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woon je comfortabeler. Bij een verwarmde zolder is je voordeel gemiddeld zo’n 650 euro per jaar, bij een onverwarmde zolder bespaar je ongeveer 400 euro.

Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is ook de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis.
DUBOTHERM, dakisolatie specialist

DUBOTHERM heeft voor de dakisolatie bewust gekozen voor toepassing van SUPAFIL. Dit materiaal is bewezen duurzaam, heeft een zeer gunstige prijs-kwaliteit verhouding en vult, met behulp van de inblaastechniek, alle hoekjes en gaten en resulteert daarmee in een kiervrij isolatiepakket.

Tevens verwerkt DUBOTHERM het Sonestrong Pro systeem. Dit systeem is voorzien van een afwerklaag en wordt middels afwerkprofielen in één laag aangebracht.

isoleren schuin dak

Binnenkant van het dak isoleren

Het isoleren van de binnenkant van een schuin dak levert goede tot zeer goede isolatie op.

Veelal wordt aan de binnenzijde van de dakconstructie een dampremmende folie aangebracht en de ruimte tussen de folie en het bestaande dak gevuld met isolatie materiaal. Vervolgens kan aan de binnenzijde een afwerklaag, bijvoorbeeld met gipsplaten, aangebracht worden.

Buitenkant van het dak isoleren

Dakpannen eraf, isolatie aan de buitenkant en pannen er weer op. Deze dakisolatie levert de beste isolatiewaarde, omdat het isolatiemateriaal niet onderbroken wordt door de balken van het dak en omdat er ruimte is voor voldoende isolatiemateriaal. Door het isolatiemateriaal wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw gemaakt worden. Een goed moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moeten de dakpannen er toch af.

Zoldervloer of plafond isoleren

Gebruik je de zolder niet als woon-, werk- of slaapruimte én kun je hem met een luik of deur afsluiten? Dan is het een goed idee om de vloer van de zolder te isoleren. Daarmee bespaar je evenveel als met isolatie van het schuine dak. Bovendien heb je minder materiaal nodig dan bij isolatie van het schuine dak én het is eenvoudiger. De zolderruimte wordt daarmee wel kouder omdat de isolatie juist de warmtestroom richting zolderruimte beperkt. Zorg altijd voor een dampremmende laag aan de warme kant, dus onder het isolatiemateriaal.

Je kunt er ook voor kiezen om het plafond direct onder de zoldervloer te isoleren.

isoleren platdak

Een niet-geïsoleerd plat dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Isoleren van een plat dak vraagt echter bijzondere aandacht voor de bouwfysische opbouw van de constructie. Bij een onjuiste of onzorgvuldige oplossing is het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel zeer groot. Met een vakkundig advies en kundige uitvoering kan uw platte dak echter ook betrouwbaar en duurzaam geïsoleerd worden.

Binnenkant van het platte dak isoleren

Voordelen van isoleren aan de binnenzijde zijn dat je niet hoeft te wachten met isoleren tot het moment dat de dakbedekking vervangen hoeft te worden en dat het dak niet hoger wordt. Met het verhogen van een platdak verandert ook het gevelaanzicht doordat ook de dakrand mee verhoogt moet worden.

Het aan de binnenzijde isoleren wordt ook wel een compact dak genoemd omdat de isolatie hierbij tussen de dakbalken wordt aangebracht. Van belang is om bij deze oplossing een goede dampremmende laag aan binnenzijde, de woonzijde van het isolatiepakket aan te brengen.

Buitenkant van het platte dak isoleren

Isolatieplaten worden bovenop het platte dak aangebracht en voorzien van een dakbedekkingslaag. Het isolatiemateriaal wordt hierbij opgesloten door de oude en de nieuwe dakbedekkingslaag. Als de dakrand hierna te laag is, moet deze verhoogd worden.

Een tweede optie is het plaatsen van drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de bestaande dakbedekking. Om te voorkomen dat dit wegwaait, komt er dan een laag grind of tegels bovenop. Dit levert minder goede isolatie en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is. Ook hier geldt dat het dak hoger wordt.

luchtdichting

Om de gewenste isolatiewaarde te behalen is luchtdichting cruciaal; het energieverlies door luchtlekken kan namelijk oplopen tot 30%. De duurzaamheid van een constructie neemt dankzij de bouwfysische principes van het luchtdicht bouwen verder toe. Daarnaast is het ook milieuvriendelijk. De vertrekken in het gebouw bereiken sneller een behaaglijke temperatuur en behouden deze. Dit leidt weer tot een lager energieverbruik en minder uitstoot van CO2.

Het principe van luchtdicht bouwen is essentieel omdat het zorgt voor:

  • het voorkomen van vochtproblemen
  • energiebesparing
  • goede geluidwering
  • verbetering van het wooncomfort
  • een positief effect op de gezondheid
lees meer over luchdichting
dubotherm dakisolatie supafildubotherm dakisolatie supafil

dakisolatie binnenzijde, SUPAFIL

dubotherm sonestrong pro dakisolatiedubotherm sonestrong pro dakisolatie

dakisolatie binnenzijde, Sonestrong Pro

dubotherm dakisolatie binnendak

DUBOTHERM dakisolatie binnenzijde

dubotherm dakisolatie buitendak

DUBOTHERM dakisolatie buitenzijde

dubotherm zolderisolatie doorsnede

zolderisolatie

dubotherm luchtdichting

luchtdichting