skip to Main Content

Dakisolatie

Een on-geïsoleerd dak is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je dan ook jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woon je comfortabeler. Bij een verwarmde zolder is je voordeel gemiddeld zo’n 650 euro per jaar, bij een onverwarmde zolder bespaar je ongeveer 400 euro.

Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is ook de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis.

Dakisolatie materialen

Voor de isolatie van daken maakt DUBOTHERM onder anderen gebruik van Airflex isolatie, Supafil isolatie Cellulose isolatie en PIRalu isolatie. Wilt u meer weten over de voordelen van deze materialen? Klik dan op de buttons hieronder.

Isoleren van een schuin dak

Binnenkant van het dak isoleren
Het isoleren van de binnenkant van een schuin dak levert goede tot zeer goede isolatie op. Veelal wordt aan de binnenzijde van de dakconstructie een dampremmende folie aangebracht en de ruimte tussen de folie en het bestaande dak gevuld met isolatie materiaal. Vervolgens kan aan de binnenzijde een afwerklaag, bijvoorbeeld met gipsplaten, aangebracht worden.

Buitenkant van het dak isoleren
Dakpannen eraf, isolatie aan de buitenkant en pannen er weer op. Met deze dakisolatie kan de beste isolatiewaarde bereikt worden, omdat het isolatiemateriaal niet onderbroken wordt door de balken van het dak en omdat er ruimte is voor voldoende isolatiemateriaal. Door het isolatiemateriaal wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw gemaakt worden. Een goed moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moeten de dakpannen er toch af. Indien aan de buitenzijde geïsoleerd moet worden, met slechts een minimale ophoging van het dak, kun je een dampopen dakisolatie folie (Airflex Permovap) toepassen.

Zoldervloer of plafond isoleren
Gebruik je de zolder niet als woon-, werk- of slaapruimte én kun je hem met een luik of deur afsluiten? Dan is het een goed idee om de vloer van de zolder te isoleren. Daarmee bespaar je evenveel als met isolatie van het schuine dak. Bovendien heb je minder materiaal nodig dan bij isolatie van het schuine dak én het is eenvoudiger. De zolderruimte wordt daarmee wel kouder omdat de isolatie juist de warmtestroom richting zolderruimte beperkt. Zorg altijd voor een dampremmende laag aan de warme kant, dus onder het isolatiemateriaal. Je kunt er ook voor kiezen om het plafond direct onder de zoldervloer te isoleren.

dakisolatie binnenzijde

DUBOTHERM dakisolatie binnenzijde

dakisolatie buitenzijde

DUBOTHERM dakisolatie buitenzijde

Uw woning isoleren?

Verduurzaam uw woning met Dubotherm!

Isoleren van een plat dak

Een niet-geïsoleerd plat dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Isoleren van een plat dak vraagt echter bijzondere aandacht voor de bouwfysische opbouw van de constructie. Bij een onjuiste of onzorgvuldige oplossing is het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel zeer groot. Met een vakkundig advies en kundige uitvoering kan uw platte dak echter ook betrouwbaar en duurzaam geïsoleerd worden.

Binnenkant van het platte dak isoleren
Voordelen van isoleren aan de binnenzijde zijn dat je niet hoeft te wachten met isoleren tot het moment dat de dakbedekking vervangen hoeft te worden en dat het dak niet hoger wordt. Met het verhogen van een platdak verandert ook het gevelaanzicht doordat ook de dakrand mee verhoogt moet worden. Het aan de binnenzijde isoleren wordt ook wel een compact dak genoemd omdat de isolatie hierbij tussen de dakbalken wordt aangebracht. Van belang is om bij deze oplossing een goede dampremmende laag aan binnenzijde, de woonzijde van het isolatiepakket aan te brengen.

Buitenkant van het platte dak isoleren
Isolatieplaten worden bovenop het platte dak aangebracht en voorzien van een dakbedekkingslaag. Het isolatiemateriaal wordt hierbij opgesloten door de oude en de nieuwe dakbedekkingslaag. Als de dakrand hierna te laag is, moet deze verhoogd worden. Een tweede optie is het plaatsen van drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de bestaande dakbedekking. Om te voorkomen dat dit wegwaait, komt er dan een laag grind of tegels bovenop. Dit levert minder goede isolatie en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is. Ook hier geldt dat het dak hoger wordt.

Luchtdichting

Om de gewenste isolatiewaarde te behalen is luchtdichting cruciaal; het energieverlies door luchtlekken kan namelijk oplopen tot 30%. De duurzaamheid van een constructie neemt dankzij de bouwfysische principes van het luchtdicht bouwen verder toe. Daarnaast is het ook milieuvriendelijk. De vertrekken in het gebouw bereiken sneller een behaaglijke temperatuur en behouden deze. Dit leidt weer tot een lager energieverbruik en minder uitstoot van CO2.

Het principe van luchtdicht bouwen is essentieel omdat het zorgt voor:

  • het voorkomen van vochtproblemen
  • energiebesparing
  • goede geluidwering
  • verbetering van het wooncomfort
  • een positief effect op de gezondheid

Meer weten over luchtdichting of het laten isoleren van uw dak? Neem contact op.

luchtdichting

DUBOTHERM, dakisolatie specialist

DUBOTHERM heeft voor de dakisolatie bewust gekozen voor toepassing van Supafil. Dit materiaal is bewezen duurzaam en geeft bovendien een goed geluidsisolatie. Bij beperkte ruimte is toepassing van PIRalu een goed alternatief. Tevens verwerkt DUBOTHERM de Airflex isolatiefolies, zoals de Airflex Permovap. Dit is een dampopen dakisolatiefolie, geschikt voor toepassing direct onder de dakpan.

DUBOTHERM is door Insula Certificatie gecertificeerd voor het thermisch na-isoleren van de spouwmuur. Op de over ons pagina kunt u het certificaat van DUBOTHERM bekijken.

Insula_Keurmerk

Vraag een gratis adviesgesprek aan

    Dubotherm voert dakisolatie werkzaamheden uit in o.a. Aalten, Varsseveld, Arnhem, Doetinchem, Dieren, Zevenaar, Duiven, Zutphen en Winterswijk.

    Back To Top